Ново проучване на специалисти от Линшьопингския университет показва, че инхибиращият туморите ген TET2 се „заглушава“ в голяма част от случаите на остра лимфобластна левкемия при деца. Оказва се обаче, че той може да бъде реактивиран чрез лечение с вече съществуващо лекарство – 5-азацитидин. Резултатите, публикувани в научното издание PNAS, показват, че 5- азацитидин може да се използва като таргетирана терапия на острата лимфобластна левкемия при деца.

"Т-клетъчната остра лимфобластна левкемия (T-ALL) е опустошително заболяване – както за болните деца, така и за техните семейства. Всяко пето засегнато дете не преживява болестта. Крайната цел на моето изследване е да се гарантира, че всички деца могат да бъдат излекувани. Нашето откритие може да проправи пътя за клинични проучвания на 5-азацитидин като нова терапия за това не особено добре познато заболяване. Колкото повече възможности за лечение имаме за T-ALL, толкова по-голям е шансът ни да победим този агресивен рак ", казва Колм Нестор, старши преподавател в катедрата по биомедицински и клинични науки в Линшьопингския университет, който е ръководил изследването.

Една от характеристиките на раковите клетки е, че те губят клетъчната си идентичност. Все едно чернодробните, мозъчните или имунните клетки например са забравили какво всъщност трябва да представляват. Една от причините за тази загуба на идентичност е, че гените, които трябва да са активни в определен тип клетки, са изключени (заглушени), докато други гени са активирани погрешно. Активирането и дезактивирането на гените се контролира чрез процес, известен като епигенетична модификация, при който малки химични групи са свързани и отстранени от ДНК-то. Една такава епигенетична модификация е метилирането на ДНК. Отдавна е известно, че моделът на ДНК-метилиране често се променя в раковите клетки и поради тази причина лекарствата, които модифицират ДНК-метилирането, биха могли потенциално да бъдат използвани за лечението на рак.

В наскоро публикуваното проучване изследователите проявяват интерес към ензима TET2, който премахва метиловите групи от ДНК. Генът, който кодира TET2, често е повлиян от мутации при левкемии при възрастни. И обратно, вредните мутации в TET2 са много редки при T-ALL при деца. Това кара изследователите да се запитат дали функцията на TET2 е засегната по различен начин при левкемии при деца. Те анализират моделите на генна експресия в ракови клетки, взето от повече от 300 пациенти с T-ALL, и установяват, че генът TET2 е заглушен в голяма част от случаите.

Оказа се, че генът TET2 често се заглушава чрез метилиране. Затова учените решават да лекуват туморните клетки в културата с лекарството 5-азацитидин, което премахва метиловите групи от ДНК-то. Това лекарство се използва за лечение на определени левкемии при възрастни.

„Открихме, че един конкретен вид T-ALL клетки, чиято ДНК изглежда силно метилирана, е по-чувствителeн към азацитидин, отколкото други клетки, които не са силно метилирани. Всъщност лекарството включва наново заглушения TET2 [ген], като го деметилира. С други думи - това може да послужи за таргетирана терапия при подгрупа от случаи. Предполагаме, че азацитидинът може да има удвоен ефект в тези клетки, тъй като и самото лекарство, и TET2 убиват раковите клетки чрез деметилиране на генома ", казва Колм Нестор.

Тъй като 5-азацитидин вече е одобрен като лекарство, изследователите се надяват, че пътят от предклиничните резултати в лабораторията до действителното лечение на деца с T-ALL ще бъде много по-кратък, отколкото се изисква при разработването на ново лекарство.

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Medical Xpress