И това го твърди науката. Танцувайте с приятели, за да подобрите здравето си и да поддържате доброто си настроение.

Нямаме нужда от научни изследвания, за да знаем, че доброто здраве е в пряка връзка с душевното ни състояние. Когато живеем в постоянен стрес и в дисхармония със себе си и с околните, има много по-голяма опасност да се разболеем. Когато сме спокойни и щастливи, в мир със себе си и с другите, тогава и здравето ни е защитено.

Проучванията показват, че музиката и ритмите увеличават способността на децата, подрастващите, а и на възрастните да мислят пространствено, което оказва влияние върху техните математическите и научни умения. Танцът учи на баланс и правилна координация, грижи се за правилната стойка, доброто физическо здраве. Заниманията с танци подобряват снабдяването на кръвта с кислород, като по този начин се подобрява работата на мозъка и се повишава тонусът.

Танците имат пряко отражение върху физическото здраве и интелектуалното развитие.

Ако обичате да танцувате с приятели, вие сте щастливци. Според учените това ви кара да се чувствате като част от нещо голямо, много по-голямо и значимо от вас. Освен това изгражда невероятна връзка помежду ви, която не се нуждае от думи – споделяте момента, емоцията, заздравява приятелството в, гради доверие и увеличава нивото ви на толерантност, търпимост и емпатия към другия.

Изследвания сочат, че самочувствието, енергичността и жизнеността, добрата кондиция и позитивното мислене се наблюдават в значително по-голяма степен при хора, занимаващи се с пеене и танци, отколкото при тези, които наблягат само на учението и работата. Танцуващите страдат значително по-малко от депресия, много по-малък процент от тях прибягват до употреба на антидепресанти и алкохол, а посещенията при лекар са значително по-редки.

Не на последно място – когато танцуваме с приятели, организмът ни произвежда ендорфин – хормон на щастието. Ето защо танците имат голямо значение и за психическото, и за физическото ни здраве.