Освен ако не сте проспали изминалите няколко години, трябва да сте чули за зумба, новата фитнес мания, обхванала света. Ето някои факти за зумба:

Зумба е най-голямата регистрирана търговска марка във фитнес индустрията. Тренировъчната програма е създадена през 2001 г. в Маями от Алберто Агион, Алберто Перес и Алберто Пърлман и съчетава аеробика с микс от танци, сред които улични (хип-хоп) и латино (самба, меренге, салса). В сегашния си вид начинанието се оценява на 318 милиона паунда. Зумба е колумбийска жаргонна дума, означаваща или „жужа като пчела“, или „движа се много бързо“.

Има над 14 милиона участници в повече от 150 страни – дори в Антарктида! Зумба стана толкова популярна, че проникна даже в Пентагона. Докато беше първа дама, Мишел Обама организира курс в градината на Белия дом.  

Зумба е забавна и всеобхватна танцова фитнес програма. Възрастта, полът и спортната подготовка нямат значение. А стъпките и движенията са толкова лесни, че се изпълняват спонтанно. Освен това хубавото е, че никой не ви гледа, защото всички погледи са вперени в инструктора и в краката. При зумба важно е не изпълнението, а радостта от забавлението.

По правило треньорите са жени, но в латиноамериканските страни, където мъжете от малки се научават да танцуват, процентът на мъжете инструктори е сравнително висок.

Освен във фитнес залата можете да тренирате успешно и вкъщи. Търговията с дивидита и екипи за домашно обучение върви с пълна сила.

По време на сеанса е препоръчително да обличате спортен клин и тишъртка, да привързвате косата си и да не носите украшения, тъй като упражненията са силови и може здравата да се изпотите.

Разработени са няколко вида зумба, сред които:

  • Златна зумба (проста тренировка, подходяща за хора от третата възраст и бременни)
  • Аква зумба (изпълнява се във вода, препоръчва се за хора с проблеми със ставите)
  • Zumbatomic (за деца от 4 до 12 години)
  • Zumba Toning (използва специални тонизиращи пръчки, подобни на леки гири, които са пълни с пясък).