Чувството на спокойствие, щастие и свобода след дълго бягане е известно от много отдавна. Но откъде идва то и каква е истинската причина за появата му? Вероятно всички сме чували за теорията, според която състоянието се причинява от ендорфините, т.н. “хормони на щастието”. Те предизвикват усещанията за подтискане на болката и появата на удоволствие. Но истината е малко по-сложна.

Според ново изследване е възможно да се окаже, че ендорфините не са причината за известното “щастие на бегача”. Проблемът с тях е, че всъщност те представляват много големи молекули. Толкова големи, че не могат да преминат бариерата между кръвта и мозъка. Бариерата съществува с важната функция да запази мозъка от някои патогени и опасни молекули, които евентуално биха могли да преминат от кръвта в него.

Заради размера на молекулите учените вече смятат, че ендорфините не могат да бъдат единствено отговорни за усещането на спокойствие и щастие след дълго бягане или след сериозно физическо усилие. По-скоро, според новата хипотеза, истинската причина са други вещества, които също са отговорни за успокояването на болката, но чийто молекулен размер е значително по-малък. 

Източник: Science Alert