Жителите на селските райони на Съединените щати имат 19% по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с техните събратя в градовете. Това е резултатът от мащабно проучване, подкрепено от Националните институти по здравеопазване на САЩ и цитирано от Синхуа.

Проучването, публикувано в сряда в приложението за кардиология на сп. „Джърнъл ъф американ медикал асосиейшън“, показва, че чернокожите мъже, живеещи в селските райони, са най-уязвими от всички - 34% по-висок риск от сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, живеещи в града.

Изследователи от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ и Медицинския център на университета „Вандербилт“ сравняват процентите на новопоявила се сърдечна недостатъчност сред жители на големи и малки населени места в 12 американски щата.

В края на периода на проучване изследователите установиха, че животът в селските райони е свързан с повишен риск от сърдечна недостатъчност както сред жените, така и сред чернокожите мъже.

„Това изследване ясно показва, че се нуждаем от инструменти или методи на интервенция, специално предназначени за предотвратяване на сърдечна недостатъчност в селските популации, особено сред чернокожите мъже, живеещи в тези райони“, каза Вероник Л. Роджър, член на екипа, осъществил изследването.