Глобално проучване, ръководено от учени от Hamilton Health Sciences, откри връзка между консумацията на преработено месо и по-високия риск от сърдечносъдови заболявания. Необработеното червено месо (или това от домашните птици) изглежда няма подобен ефект.

До това заключение е достигнато след анализ на здравословното състояние на 134 297 души от 21 държави, разпростиращи се на 5 континента. Изследователите са следели за месото, което консумират, и потенциалните сърдечносъдови заболявания, които са развили.

След почти десетгодишно наблюдение учените откриват, че консумацията на 150 г или повече необработено месо на седмица се асоциира с 46 процента по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и 51 процента по-висок риск от смърт в сравнение с онези, които не ядат каквото и да било преработено месо.

Специалистите обаче откриват също така, че умерената консумация на непреработено месо има неутрален ефект върху здравето.

„Доказателствата за асоциацията между приема на месо и сърдечносъдовите заболявания са непоследователни. Ето защо ние искахме да разберем по-добре връзките между консумацията на непреработено червено месо, домашни птици и преработено месо със сериозните сърдечносъдови заболявания и нивото на смъртност“, казва Ромайна Икбал, водещ автор на проучването и професор в университета Ага Кан в Карачи, Пакистан.

„Според наличните данни умерената консумация на непреработено месо, като част от един здравословен режим на хранене, най-вероятно е безвредна“, допълва Махшид Деган, от Population Health Research Institute (PHRI).

Изследването The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE), което стартира през 2003-та, е първото мултинационално проучване, което предоставя информация за връзката между непреработеното и преработеното месо и здравословното състояние на хора от държави с нисък, среден и висок доход.

„Изследването PURE проучва хора от значително по-разнообразни популации и с по-широки навици на хранене, което от своя страна ни предоставя нови доказателства, които разграничават ефектите, които обработеното месо имат“ върху тялото, казва старши авторът на проучването Салим Юсуф, изпълнителен директор на PHRI.

Изследването е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

Източник: Medical Xpress