Най-вероятно пъпчето на бебенцето ще се прибере след известно време, но приблизително 20% от всички новородени имат „изпъкнал пъп“, наричан още „пъпна херния”. Тази издутинка е от момента, в който пъпната връв влезе в коремната кухина на бебето.

След раждането, когато пъпната връв изсъхне и падне, отворът в коремчето обикновено се затваря от само себе си, но понякога… не се затваря. Тогава можете да видите изпъкнало пъпче, особено, когато има повишено налягане в корема, например, когато червата се движат или детето се разплаче.
Въпреки че може да изглежда страшно, хернията обикновено не е проблем, ако детето се чувства спокойно и добре, и ако мястото не е прекалено подуто.

Докато издатинката е мека и не причинява дискомфорт на бебето, всичко е наред. Тези хернии обикновено преминават до 12-18 месеца, и рядко се налага операция за затваряне на този отвор.

Но ако забележите подуване или промяна на цвета около зоната на пъпа, незабавно се обадете на вашия лекар. В много редки случаи е възможно част от черво да влезе в дупката, която може да блокира притока на кръв и изисква незабавна операция. Повръщането и запекът също могат да бъдат симптоми на този проблем.

Новите родители