Когато сме под душа, трябва да имаме предвид толкова много неща – водата да не е нито прекалено гореща, нито прекалено студена, да не използваме твърде много душгел, да избираме правилния шампоан и т.н., - че често забравяме да се погрижим за една важна част на тялото. Не ви се вярва, така ли?

Ето за какво става дума:

За пъпа! Преди известно време учени открили повече от 1400 вида бактерии при 60-те участници в изследването си. Много от тях се намирали в пъпа. Но не само бактерии нападат това място – пухчета и текстилни влакна също обичат да се приютяват там. Освен тях в пъпа се събират и какви ли не други нечистотии - кир, пот, наслагвания от сапун, мъртви клетки от епидермиса.

Затова е много важно тази деликатна зона да се почиства грижливо. Първо внимателно изплакнете пъпа с вода или леко го промийте с памучен тампон. За да не се изсушава мястото, може да го намажете с овлажняващо олио или крем.

Ако пъпът е зачервен и мирише странно, вероятно се отнася за възпаление. В този случай непременно трябва да посетите дерматолог.

Как власинките попадат в пъпа привлякло вниманието на двама учени. Първият от тях е австрийският радиофизик Георг Щайнхаузер, който в продължение на три години изследвал пъпния пух и установил, че косъмчетата по корема улавят влакна от дрехата и ги насочват към пъпа, където се уплътняват. Вторият учен е австралиецът Карл Крушелницки, който чрез систематични проучвания установил състава на власинките.

Според Щайнхаузер събирането на власинки може да се предотврати, ако обръснете космите по корема си (главно мъжете!) или си направите пиърсинг на пъпа. Но тъй като неговото изследване съдържа голяма доза ирония, не е задължително да следвате съветите му. Все пак е добре да го знаете.