Много хора смятат, че ако пъпът на бебето стърчи грозно, значи акушерката е прерязала пъпната връв неправилно. Ако формата му е съвършена, значи тя го е вързала перфектно. Така ли е наистина, разказва акушерката Мария Котлярова.

Това е популярен мит

Смята се, че само опитен лекар и акушерка могат да го „вържат” красиво. Но не! Формата на пъпа изобщо не зависи от никого! ⠀
Това е индивидуална особеност както например дългият нос, широките пръсти, формата на ушите, очите и т.н.

Пъпната връв се реже на няколко сантиметра над основата и се притиска. След време остатъкът от пъпната връв изчезва, а в основата на пъпчето се образува рана.
В първите седмици след раждането на бебето тя заздравява.
И всеки пъп е уникален и индивидуален.

Има още няколко популярни мита. Ето кои са те:

„Трябва да се грижите за пъпа, за да е красив“

Не можете да промените цвета и формата на очите на вашето бебе, дори да му отделяте специални грижи и внимание, нали? Същото се отнася и за пъпчето. Правилната грижа е да не загнои и раната да се почиства така както педиатърът е препоръчал.

„Внимавайте! Пъпът ще се развърже!

Няма как да се развърже нещо, което не е вързано! Да, понякога има конец или специална щипка. Основата на пъпната връв обаче изобщо не се докосва. Този остатък бързо изсъхва.
При слаби коремни мускули може да се образува пъпна херния. Но това е различно. Начинът на притискане на пъпната връв няма нищо общо с хернията.

„Прерязването на пъпната връв е изключително отговорна и трудна задача“

След като пъпната връв спре да пулсира, тя се притиска (с конец или със щипка). И тогава се прави едно просто „Щрак“ с ножица! И това е!
Дали е сложно? Не повече от това да намажете раничката със спирт.

Новите родители