Каква форма има пъпчето на вашето бебе: изпъкнало, хлътнало или по-различно? Всъщност това далеч не е само естетически въпрос.

Ако се е образувал белег под пъпа, това може да го накара да изпъкне още повече. Пъпната херния също спомага за създаването на по-изхвръкнал пъп. А онова, което смятате за замърсяване, може да се окаже възпалена тъкан и да изисква лечение.

Затова е и важно да обърнете по-специално внимание на тази част от тялото на бебето.

Какво трябва да знаете

На практика пъпът е белег, образуван на мястото, където е била пъпната връв, изхранваща бебето по време на вътреутробния му период. И онова, което остава върху тялото, е всъщност прерязаната и запушена пъпна връв.

Това се прави от лекаря, непосредствено след раждането на бебето. Постепенно излишната част пада, а остатъкът зараства, образувайки пъпчето. То може да има различна форма, но е възможно да бъде съпътствано и от някои проблеми, които се нуждаят от специфична помощ.

Кога трябва да потърсите лекар

Потърсете незабавно медицинска помощ за пъпната връв на вашето бебе, ако то има някой от следните признаци или симптоми:

- Висока температура;

- Кървене от пъпа;

- Болка;

- Обрив по кожата наоколо.

Признаци на инфекция са също така зачервяването, необичайното подуване или изтичането на гноен или друг секрет.

Може ли да „оформите“ красив пъп

По отношение на формата, няма какво да направите, за да я промените генерално, ако става дума за по-сериозно отклонение. Но пък с времето, когато детето стане на възраст да се заглежда в тази част на тялото си, може да му обясните, че всички хора имат различна форма на своето пъпче, и това е напълно нормално.

„Оформяне“, когато става дума за по-лека намеса, може да постигнете чрез специалните лепенки за пъпче, които се поставят само от педиатъра, тъй като има специфична техника (за да се постигне наистина ефект).

Най-важното, което обаче трябва да запомните е, че в началния период, след като се приберете у дома от болницата, трябва да полагате нужните за заздравяването на пъпчето грижи, за да зарасне то правилно. Как да правите това ще ви покаже педиатърът.

По материали от DonnaD / източник: Новите родители