Пъпчето на бебето стърчи, усукано е, не стои красиво – кой носи вина?
Дали акушерката не го е обработила добре или пък майката не е положила нужните грижи ...
Това едва ли е сериозен проблем. Ако порасналото дете е притеснено и не харесва формата на пъпа си, то може да направи умбиликопластика – пластична операция за реконструкция на пъпа, обяснява акушерката Мария Котлярова.

Мит 1. Формата на пъпчето зависи от уменията на акушерката, която го е обработила 
Основният мит за пъпа е, че само опитен лекар и акушерка могат да го „завържат“ красиво. Това е заблуда. Формата на пъпа изобщо не зависи от никого! ⠀
Тя е индивидуална черта на външния вид, като например дългия или чип нос, грациозните или къси пръсти, като формата на ушите, очите и др.

Мит 2. Майката трябва да се грижи за пъпчето, за да е оформено красиво
Както не може да промените цвета и формата на очите на вашето бебе, дори да полагате специални грижи, така и не може да повлияете на пъпчето. Добрите грижи гарантират, че то няма да загнои.

Мит 3. Внимавайте, пазето го, може да се развърже
Няма как да се „развърже“ нещо, което никога не е било връзвано. Слага се конец или щипка, но не в основата. Основата на пъпната връв изобщо не се пипа. Този остатък от пъпната връв бързо изсъхва.
При слаби коремни мускули може да се образува пъпна херния. Но притискането или "връзването" на пъпната връв няма нищо общо.

Мит 4. За прерязване на пъпната връв лекарят трябва да е голям специалист
След като пъпната връв спре да пулсира, тя се издърпва и връзва с конец или се защипва с щипка. Тогава лекарят или акушерката правят „кръц“ с ножица! И това е!
По отношение на сложността, това е като да намажете рана с йод.

Новите родители