Сърдечната хирургия е една от най-сложните области в медицината. Специалистите са високо ценени и всеки ден се бележи напредък в областта, като се правят различни нововъведения.

Традиционно операциите се извършват сутрин. Най-вече плановите. Графикът на хирурзите е запълнен до обяд, а по-късно се занимават със спешни случаи или амбулаторни прегледи.

Изследванията обаче сочат, че с най-висока успеваемост са онези сърдечни операции, които са се провели следобед. Учените твърдят, че сърдечният ритъм има пряка връзка със самата оперативна процедура. А тъй като сърцето работи най-усилено и добре следобед, има най-голям шанс да се възстанови, ако оперативната намеса се състои именно в този период.

Като цяло сутрин организмът все още работи слабо и активните физически дейности могат дори да претоварят сърцето и кръвообращението. Идеалното време за психическо и физическо натоварване е между 16.00 и 19.00 часа. В този период е добре да се планират спортните занимания, ученето, по-важната работа, а също и операциите.