Европейски и бразилски имунолози откриха неизвестен досега клас антитела, чиято концентрация се увеличава в тялото на носители на различни форми на автоимунни мозъчни заболявания. Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание „Джърнъл ъв американ медикъл асошиейшън - Нюролъджи“.

Идентифицираните чрез новооткритите маркери заболявания са придружени от разрушаване на миелина - изолиращата обвивка на невроните, в различни части на централната нервна система.  

„Ние открихме неизвестен досега клас антитела срещу MOG гликопротеин (MOG-IgA), които присъстват в някои носители на миелит, енцефалит на мозъчния ствол и оптичен неврит. Те са налични при много пациенти, които не се характеризират с други антитела, свързани с развитието на автоимунни заболявания на мозъка. Това им позволява да бъдат използвани като нов тип биомаркери за тези заболявания“, пишат изследователите.

Групата бразилски и европейски имунолози, открила неизвестния досега клас биомаркери, свързани с развитието на автоимунни заболявания на централната нервна система, е била под ръководството на професор Анне-Катрин Прьобстел от университета в Базел, Швейцария, пише БТА. Учените са направили това откритие в хода на изследване на кръвни проби от повече от 1,3 хиляди пациенти, страдащи от различни автоимунни заболявания на нервната система.

Към настоящия момент лекарите откриват тези заболявания чрез наличието на два вида антитела, AQP4-IgG и MOG-IgG, които атакуват два протеина, аквапорин-4 и MOG гликопротеина. Първият се произвежда от някои видове неврони, а вторият служи като основа за миелиновата обвивка на нервните окончания. По правило повечето пациенти имат антитела към единия или другия протеин, а малка част от носителите на автоимунни заболявания ги нямат.

Професор Прьобстел и нейните колеги установиха, че някои от тези пациенти, около 1-6% от тях, се характеризират с различен тип антитела към протеина MOG, които принадлежат към клас IgA, а не IgG. Техните молекули се произвеждат не от имунни кръвни клетки, а от телца, които обитават лигавиците на носа и други органи. Как и защо възникват тези антитела, учените все още не знаят, но предполагат, че тяхното образуване на теория може да бъде предизвикано от вирусни или бактериални инфекции.

В същото време наблюденията на имунолозите показват, че носителите на тези антитела страдат от огнища на автоимунни заболявания и различни прояви на тези заболявания също толкова често, колкото носителите на AQP4-IgG и MOG-IgG. Това предполага необходимостта да се взима предвид съществуването на MOG-IgA антитела при диагностициране на автоимунни заболявания на централната нервна система, обобщиха професор Прьобстел и нейните колеги.

Съществува голям брой автоимунни заболявания, при чието развитие имунната система започва да атакува миелиновата обвивка на нервите, защитния слой, който изолира окончанията на невроните от външната среда. Неговото увреждане води до факта, че нервите започват да се „блокират“, което води до развитие на нередности в мозъка и периферните неврони. Тези заболявания включват множествена склероза, синдром на Гилен-Баре, различни форми на автоимунен енцефалит и неврит.