Ново повратно проучване, ръководено от учени от австралийския университет Къртин, открива потенциалния причинител на болестта на Алцхаймер. Постижението е значително и би могло да доведе до създаването на нови възможности за превенция и лечение на това опасно и смъртоносно заболяване.

Изследването е публикувано в престижното издание PLOS Biology. То е базирано на експерименти с мишки и е ръководено от  проучването проф. Джон Мано – ръководител на Изследователския институт по здравни иновации към Къртин (CHRI). Според него най-вероятната причина за Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция в глобален мащаб - е проникването на частици, пренасящи мазнини и транспортиращи токсични протеини, от кръвта в мозъка.

„Макар и вече да знаехме, че една от отличителните характеристики на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, е прогресивното натрупване на отлагания от токсичните протеини бета-амилоиди в мозъка, изследователите нямаха представа откъде идват тези амилоиди, нито защо се отлагат в мозъка“, казва проф. Мамо.

„Нашето проучване показва, че тези токсични залежи от протеини, които се формират в мозъка на хората, живеещи с Алцхаймер, най-вероятно проникват в мозъка от частиците, пренасящи мазнини в кръвта, наречени липопротеини. Тази „пътека от кръвта към мозъка“ е важна, тъй като ако можем да управляваме нивата на липопротеин-амилоидите в кръвта и да попречим на изтичането им в мозъка, ще можем да създадем и потенциално нови лечения за предотвратяването на болестта на Алцхаймер и забавянето на загубата на паметта.“

Сегашното проучване надгражда предишно изследване, удостоено с награда, което показва, че бета-амилоидите се формират извън мозъка с липопротеини. Екипът на проф. Мамо тества тази повратна „пътека от кръвта към мозъка“, като създава генетично модифицирани мишки, чийто черен дроб може да произвежда единствено човешки амилоиди, които образуват липопротеини.

„Както и предполагахме, изследването показа, че лабораторните мишки, произвеждащи липопротеин-амилоиди в черния дроб, страдат от възпаление на мозъка, ускорена смърт на мозъчни клетки и загуба на памет“, казва проф. Мамо.

„Въпреки че са нужни още проучвания, тези открития показват, че излишъкът от въпросните залежи на токсични протеини в кръвта биха могли да се адресират с промяна в хранителния режим на хранене,  както и с помощта на някои лекарства, предназначени специално за липопротеиновия амилоид и съответно – да намалят риска или да забавят развитието от болестта на Алцхаймер“.

Източник: Medical Xpress