Мъже, които са приемали Виагра, съобщават за необичайно редки проблеми със зрението, които продължават няколко седмици.

Силденафил, продаван като търговската марка Виагра наред с други, е лекарство, използвано за лечение на еректилна дисфункция и белодробна артериална хипертония. Малкото синьо хапче разширява кръвоносните съдове и отпуска гладките мускули в пениса, което прави поддържането на ерекция по-лесно. Ефектът трае между 3 и 5 часа.

Виаграта е на пазара вече над 2 десетилетия и ако се приема правилно, се смята за безопасен медикамент с малко странични ефекти. Но когато се взима при определени обстоятелства, лекарството може да предизвика екстремна чувствителност към светлина, разширени зеници и интензивно увеличение на синия цвят (и притъпяване на червения и зеления).

Именно такъв е случаят със 17 иначе здрави мъже, които са постъпили в болницата Dünyagöz Adana в Турция. Всеки един от тях е пил силданефил за първи път и не е надвишавал максималната препоръчителна доза от 100 мл. Личният лекар на нито един от тях обаче не им е предписвал това лекарство. Необичайните нарушения в зрението при мъжете отшумели чак след 21 дни. Откритията са публикувани в Frontiers in Neuroscience.

„За голяма част от мъжете страничните ефекти може да са временни и слаби. Искам да отбележа обаче, че проблемите със зрението могат да продължат наистина дълго при други“, коментира д-р Кюнейт Караслан.

Едно от потенциалните обяснения е, че тялото не може да се изчисти напълно от силденафила и големи части от него остават в кръвоносния поток за по-дълги периоди от време. Д-р Караслан съветва мъжете, които решават да прибягнат до Виаграта за първи път, да приемат първоначално по-малки дози и винаги да се консултират с личния си лекар.

Източник: IFLScience