Редовната консумация на достатъчно количество плодове и зеленчуци, богати на фибри и витамини, понижава почти с 10 на сто риска от смърт, съобщи ТАСС, като цитира данни от проучване на японски специалисти.

Заключението е от доклад, публикуван на сайта на Националния онкологичен център в Япония.

Авторите са наблюдавали от началото на 90-те години на миналия век около 95 000 души от 11 японски префектури. В началото на изследването те били на възраст между 40 г. и 60 г., предава БТА. Вниманието на учените било насочено към начина на хранене на участниците в изследването и на количеството, приемани всекидневно плодове и зеленчуци. Участниците били разделени на пет групи в зависимост от нивата на приемани продукти.

До момента от наблюдаваните 95 000 души са починали 24 000 души. Учените са установили връзка между хранителните предпочитания на участниците в изследването и риска от смърт. Резултатите сочат, че при хората от две групи с висока консумация на плодове и зеленчуци рискът от смърт е с 8-9 на сто по-малък, отколкото при тези от групата с най-ниско потребление на тези продукти. По отношение на смъртността от сърдечни болести рискът е с 13 на сто по-малък при любителите на плодове и зеленчуци.

Японските учени препоръчват всеки ден да се приемат не по-малко от 300 грама зеленчуци и 140 грама плодове.