Виаграта – прословутото синьо хапче – е лекарство, което се използва при еректилна дисфункция. Какво обаче ще стане, ако жена го изпие?

Първо, нека разгледаме как работи виаграта.

Силденафил е активната съставка на медикамента. Първоначално е открита от учени от „Пфайзер“, които през 80-те години на миналия век се опитват да се преборят със свързаните със сърцето болки в гръдния кош. Принципно целта на лекарството е да блокира действията на ензим, наречен PDE5. По този начин силденафилът кара кръвоносните съдове да се отпуснат, увеличава кръвоносния поток и намалява кръвното налягане.

Лекарите обаче се натъкват на любопитен и очевиден страничен ефект – мъжете получават ерекция. Съществуват множество видове PDE, но PDE5 – този, върху който силденафинът действа – е силно изявен в еректилната тъкан на пениса. Това означава, че лекарството увеличава кръвоносния поток към мъжкия полов орган с особено висока ефективност. Не е тайна за никого, че еректилната дисфункция е широкоразпространен проблем сред мъжете на най-различна възраст и изследователите бързо осъзнават, че лекарство, което води до ерекция по сравнително безопасен начин, ще е особено полезно. През 1998 г. то е одобрено за медицинска употреба при лечение на мъжка импотентност в САЩ и Европейския съюз.

Какво причинява виаграта на жените?

Въпреки че виаграта не е разрешена за употреба от жени, няколко научни изследвания проверяват ефектите на нейната активна съставка върху дамите.

Известно е, че инхибиторите на PDE5, какъвто е силденафилът, могат да увеличат кръвоносния поток и към влагалището и клитора, а това от своя страна довежда до ерекция на клитора. Това се дължи на факта, че освен в еректилната тъкан на пениса, ензимът PDE5 е изразен и във вагиналните, клиторните и лабиалните гладки мускули. Ето защо учени решават да проверят дали това не би могло да помогне на жени с ниско сексуално либидо. Малко изследване от 2008 г. открива, че силденафилът би могъл да помогне на дамите, които имат проблеми със сексуалната възбуда заради приемането на антидепресанти.

Като цяло обаче допълнителните проучванията по темата са или малко, или не достигат до същите изводи. Така например клинично изпитание от 2002 г. (извършено на произволен принцип) решава да провери дали силденафилът не може да помогне на жени, изпитващи проблеми с възбудата, Уви, учените откриват, че той не оказва кой знае какво въздействие.

Не трябва да забравяме, че виаграта върви ръка за ръка и с един куп странични ефекти, включително главоболие, световъртеж, горещи вълни, гадене, запушен нос и проблеми със зрението. Освен това липсват и данни относно безопасността на лекарството при жени (особено в дългосрочен план), тъй като то се използва почти изцяло от мъже.