Ново проучване, проведено от специалисти от Единбургския университет, показва, че хората с високо кръвно налягане, на които им е предписан парацетамол, може да се изложат на по-висок риск от инфаркт и инсулт, предава Би Би Си.

Според специалистите лекарите трябва да мислят за рисковете и ползите за пациентите, които приемат лекарството в продължение на много месеци. Те обаче подчертават, че приемът на парацетамол при главоболие и температура е безопасен.

Същевременно други експерти заявяват, че за да бъдат потвърдени тези разкрития, ще бъдат необходими още изследвания, проведени върху по-голям брой хора и за по-дълъг период от време.

Парацетамолът се използва в целия свят като „бързо лекарство“ за болки, но се предписва и при хронични болки, въпреки малкото доказателства за ползите при дългосрочната му употреба.

През 2018 г. на близо половин милион души в Шотландия (т.е. на всеки десети) е бил предписан парацетамол.

Новото рандомизирано клинично изпитване проследява 110 доброволци, като две трети от тях взимат лекарства за високо кръвно налягане. В рамките на 2-4 седмици те приемат по 1 г парацетамол 4 пъти на ден (това е доза, която е типична за хора с хронична болка). Впоследствие медикаментът е заменен с плацебо, взимано в продължение на 2 седмици.

Клиничното проучване показва, че парацетамолът увеличава кръвното налягане – „един от  най-важните рискови фактори за инфаркт и инсулт“ – много повече от плацебото, казва фармакологът Джеймс Дийър от Единбургския университет.

Учените съветват лекарите да предписват на своите пациенти с хронични болки колкото се може по-ниски дози парацетамол и да ги наблюдават внимателно онези с по-високо кръвно налягане, както и хората, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.