Ако сте бременна и изпитвате болка, нямате много опции. Не можете да вземете аспирин и ибупрофен, дори не трябва да си помисляте за опиоиди. Всъщност единственото нещо, на което можете да разчитате за леко облекчение, е парацетамол (или ацетаминофен).

Близо 2/3 от бременните заявяват, че посягат по него в някакъв етап по време на 9-те месеца. Ново проучване обаче, публикувано в Nature Reviews Endocrinology, показва, че трябва да внимаваме с употребата с това т.нар. „безопасно“ обезболяващо.

„Анализирахме проучванията, посветени на употребата на ацетаминофен по време на бременност в периода 1995 – 2000 г., и открихме множество доказателства, които показват, че този медикамент може да промени развитието на зародиша, като увеличи риска от неправилно развиване на репродуктивните органи и да доведе до развиването на неврологични заболявания, в частност Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) и свързаните с него поведенчески нарушения, но и разстройства от аутистичния спектър, забавяне в развитието на речта, по-ниско IQ и проблеми с поведението“, казва водещият автор Ан Бауер.

„Ацетаминофенът е едно от най-често използваните лекарства по време на бременност и употребата му се увеличава. Изследванията показват, че до 65 процента от жените в САЩ и 50 процента от жените по света приемат ацетаминофен – продължава тя. – Тъй като употребата му е толкова често срещана, ако ацетаминофенът е отговорен дори за малко увеличение на индивидуалния риск, то това може да допринесе значително за появата на тези разстройства в популацията като цяло.“

Бременността може да бъде особено стресираща. Ето защо е важно да подчертаем, че авторите не призовават за пълна забрана на ацетаминофена по време на този период, а за по-внимателната му употреба. На този етап това, което учените съветват, вероятно не се различава особено от насоките в някои държави: използвайте лекарството само при необходимост, приемайте възможно най-малката доза за колкото се може по-кратък период от време и се консултирайте с вашия лекар, ако се нуждаете от конкретен съвет.

Въпреки че потенциалните странични ефекти от това лекарство да изглеждат стряскащи, изглежда те са пряко свързани с приема на конкретни дози. С други думи – колкото по-дълго го пиете (особено ако това продължава 2 седмици или повече), толкова по-високи стават рисковете.

Авторите казват също така, че „приемът на ацетаминофен в конкретен гестационен период може също да е от ключово значение“. Според проф. Андрю Шенан от Кралския колеж в Лондон, който не е участвал в изследването, до употребата му до 10-тата седмица от бременността най-вероятно няма да повлияе сериозно на развитието на зародиша.

Авторите обаче подчертават, че са нужни допълнителни проучвания по темата.

Източник: IFLScience