Световната здравна организация (СЗО) обяви официално новия коронавирус за пандемия. Над 183 хил. души по света са заразени, смъртните случаи надхвърлиха 7000 (в момента на писане на материала). Всичко това до голяма степен се дължи на уникалния начин, по който заболяването атакува нашето тяло.

Как точно се случва това?

Все още не знаем много за начина, по който COVID-19 – респираторното заболяване, предизвикано от вируса SARS-CoV 2 – атакува човешкото тяло. Миналия месец китайският Център за контрол и превенция на заболяванията публикува клинични подробности за първите 72 хил. души, диагностицирани с COVID-19 до 11 февруари 2020-а.

COVID-19 е „сходен, но различим от“ острия респираторен синдром (SARS). Това позволява на учените да използват знанията, натрупани през годините за SARS, за да информират обществеността за новата заплаха. Досущ като грипа, COVID-19 започва в дробовете и се разпространява посредством пръски, когато някой кихне или се изкашля. COVID-19 вероятно може да се разпространява и чрез изпражнения, но са необходими още изследвания по темата. Според СЗО SARS атакува тялото в три фази: вирусна репликация, имунна хиперактивност и пулмонална деструкция. COVID-19 действа по сходен начин.

Първоначалните изследвания показват, че COVID-19 се репликира ефективно в горните дихателни пътища. Заразените хора произвеждат огромни количества от вируса в началото на инфекцията и нови проучвания разкриват, че инкубационният период на инфекцията е 5,1 дни (през това време заразените не проявяват каквито и да било симптоми, което им позволява да продължат нормално с живота си и да допринесат за разпространението на вируса). Всичко започва с започва с умерени проблеми и симптоми, проявяващи се в горния респираторен тракт. Следва пневмония, която не е животозастрашаваща. След около седмица пневмонията може да се влоши и да настъпи Остър респираторен дистрес синдром (ОРДС) - тежко, животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с дифузно засягане на белодробния паренхим. Може да се наложи пациентът да се постави на животоподдържащи системи.SARS-CoV-2 (в жълто), наблюдаван със сканиращ електронен микроскоп. Източник: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH / WIkimedia Commons

Когато тялото се зарази, неговите имунни клетки започват да атакуват вируса. В някои случаи (и по неизвестни на науката причини) вирусът може да накара имунната ни система да бъде прекалено активна, което допълнително да попречи на процеса на възстановяване.

Какви са симптомите?

Според Карла Дрисдейл, говорител на СЗО, най-честите симптоми на COVID-19 са температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да се оплакват и от болки в тялото, струпване на носен секрет, течащ нос, болно гърло или диария, които обикновено са умерено силни и започват постепенно. Други заразени не проявяват каквито и да било симптоми и не се чувстват зле, докато приблизително 80 процента от заразените се възстановяват без необходимост от специално лечение.