Естествена хранителна добавка намалява тревожността при мишки. Това сочи ново проучване на Научния институт на Вайцман в Реховот. Извлеченият от растения бета-ситостерол произвежда този ефект както самостоятелно, така и в комбинация с антидепресанта прозак. Ако тези открития, публикувани в Cell Reports Medicine бъдат потвърдени в рамките на клинични проучвания, те биха могли да доведат до използването на бета- ситостерол за облекчаването на тревожност при хора.

Тревожността не винаги е нещо лошо. Всъщност от еволюционна гледна точка усещането за тревожност по отношение на потенциални заплахи е ключово за оцеляването ни, тъй като ни помага да откликнем на ситуацията по подобаващ начин. Ето защо разработката на лекарства, облекчаващи тревожността, е толкова предизвикателна задача. Веригите за тревожността в мозъка са тясно свързани с онези, отговорни за паметта, осъзнаването и други ключови функции, необходими за справянето ни с дадена опасност. Поради тази причина учените търсят начин да потиснат селективно тревожността, без това да довежда до нежелани странични ефекти.

Сегашното проучване надгражда изследвания, проведени преди няколко години. То анализира международни геноми бази данни, за да открие съществуващи лекарства или съединения, които имитират конкретна генна експресия. Генна експресия, която би могла да предизвика „спокойствие“. Именно така учените решават да започнат да провеждат тестове с бета- ситостерол. В случая обаче най-забележителното при тези открития е, че мишките, на които е даван бета-ситостерол, не са показали нито един от страничните ефекти, свързани с досега използваните лекарства против стрес и тревожност.

„Един от основните проблеми със съществуващите лекарства против тревожност е, че те произвеждат странични ефекти, така че ако бета-ситостеролът може да помогне за намаляване на дозата на такива лекарства, това може потенциално да намали и нежеланите странични ефекти“, каза д-р Николас Панайотис, един от водещите учени в изследването.

„Ще трябва да ядете авокадо ден и нощ, за да получите нужната доза и е по-вероятно да развиете храносмилателни проблеми, отколкото да облекчите безпокойството си“, каза Панайотис.

Източник: Medical Xpress