Според ново проучване на Лондонския университетски колеж нивата на антителата започват да намаляват най-рано 6 седмици след пълната ваксинация срещу COVID-19 и могат да спаднат с над 50% в рамките на 10 седмици.

Тези констатации са последователни за всички групи хора, независимо от възрастта, хроничните заболявания или пола. Те са публикувани в The Lancet и са направени въз основа на данни от над 600 души. Според тях нивата на антителата са значително по-високи след две дози от ваксината на „Пфайзър“, отколкото две на „Астра Зенека“. Стойностите са много по-големи и при хората, които вече са били заразени със SARS-CoV-2.

Да, все още да не знаем какви точно ще бъдат клиничните последствия от намаляването на антителата. Учените обаче подчертават, че това не е съвсем неочаквано и че сегашното проучване показва, че ваксините остават ефективни в битката с това остро заболяване.

При „Пфайзър“ нивата на антителата спадат средно от 7506 U/mL (единици за милилитър) през първите 21-41 дни до 3320 U/mL след 70 дни или повече. При „Астра Зенека“ нивата на антителата намаляват средно 1201 U/mL през първите 20 дни до 190 u/ML (67-644) след 70 дни или повече.

„Първоначално нивата на антителата след ваксинацията с две дози както от „Астра Зенека“, така и от „Пфайзър“ са изключително високи, което вероятно е една от причините те да предоставят толкова добра защита срещу острите симптоми на COVID-19”, казва д-р Мади Шротри от Лондонския университетски колеж.

Учените обаче откриват, че тези нива намаляват значително в рамките на 2-3 месеца. „Притесняваме се, че ако продължат да спадат с такава степен, ще отслабнат и защитните ефекти от ваксините - особено срещу новите варианти; все още обаче не можем да кажем колко скоро това би могло да се случи“, допълва д-р Шротри.

Според проф. Роб Олтридж когато решаваме кой да получи трета подсилваща доза ваксина, най-вероятно това трябва да са хора, които са се ваксинирали най-рано (и с „Астра Зенека“) – при тях нивата на антитела би трябвало да са най-ниски.

Учените обаче отбелязват, че тяхното изследване е съпроводено с различни ограничения – така например изследваният брой хора е съвсем малък, а всеки един от тях е дал само една проба за анализ. Т.е. учените не могат да потвърдят колко бързо падат нивата на антителата при всеки човек или дали ще продължат да падат или ще се стабилизират през следващите няколко месеца. Не на последно място – различните хора имат различни нива на имунитет в зависимост от това колко способни са антителата им в неутрализирането на вируса, както и колко дейни са Т-клетките. Също така дори когато нивата на антителата са ниски, тялото най-вероятно ще запази т.нар. имунологична памет, която ще ни предпазва.

Източник: Medical Xpress