На сайта Уча.се (www.ucha.se) вече малки и големи могат безплатно да гледат уроци за Вселената и за Марс. Поредицата е част от кампанията “Виж къде е Марс” и цели да събуди любопитството на децата към необятния свят на звездите и планетите. Консултант на образователния проект е д-р Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория  Рожен.

“За нас като компания, полагаща грижи за здравето на децата, е важно да развиваме не само техния имунитет, но и интелигентност. Скорошни изследвания доказаха, че астрономията е наука, която развива детското въображение и помага на малчуганите да разширят своите хоризонти. Точно това искаме да постигнем с кампанията “Виж Къде е Марс”, като обогатим знанията им за Вселената на един интересен и достъпен език. За всеки е многократно по-лесно да възприеме и запомни информация за планетите, ако ги наблюдава или ако фактите са представени визуално и лесно разбираемо чрез видео „урок“, отколкото ако прочете в учебника за планетите от Слънчевата система.Щастливи сме, че страхотният екип на Ucha.se се съгласи да си партнира с нас в този проект и вярваме, че той ще има голям успех. Убедена съм, че видео уроците за планетите ще бъдат интересни  не само за децата, но и за техните родители”, разказва Десислава Райчинова, управител на Валмарк България.

Първият урок разказва на достъпен за учениците език как се е родила Вселената, какво представлява Големият взрив, колко са планетите в нашата галактика и защо в Слънчевата система вече има осем, а не девет планети. Следващото видео ще бъде посветено на планетата Марс - защо тя стана толкова популярна напоследък, защо е най-благоприятна от всички планети за заселване от нас хората, и какво ще се случи с нашата планета Земя само след няколко хиляди години.

“В поредицата за космоса разказваме възможно най-значимата и интересна история - тази за възникването на цялата Вселена! Супер впечатляващо е какви големи късметлии сме да се случи тази поредица от невероятни събития и да се появят планетите, звездите животните, хората и всичко около нас. Ето защо с огромен ентусиазъм правим видео уроците на тази тема… Много съм радостен, че в Уча.се вдъхновяваме стотици хиляди ученици да преследват мечтите си. Българските ученици имат голям потенциал и ние се раздаваме всеки ден, за да им помогнем да станат щастливи и успешни хора.“, разказва създателят на Уча.се Дарин Маджаров.

Повече за „Виж къде е Марс“: Благодарение на кампанията „Виж къде е Марс“, 15 деца ще имат шанса да спечелят голямата награда от инициативата на Марсианци – Посещение на Обсерваторията в Рожен. Тази пролет те ще се запознаят отблизо с Обсерваторията и телескопите, с които разполага най-големият астрономически комплекс на Балканите. Малчуганите ще научат от първа ръка какви са възможностите за наблюдение и изучаване на небесните тела, а и ще открият любопитни факти за нашата галактика и за червената планета – Марс. Разберете повече как да се включите в инициативата „Виж къде е Марс“ и да участвате за една от над 515 награди на http://promo.marsianci.bg/.