Една от най-старите части на облеклото в историята със сигурност са долните гащи.

Защо всъщност носим долно бельо?

1. От съображения за хигиена

На първо място е хигиената: слиповете попиват остатъци от телесни течности като урина, бяло течение или кръв. „Неносенето на долно бельо е чисто и просто нехигиенично“ – категоричен е дерматологът д-р Кристоф Либих. При жените секретите може да се натрупат в чатала и да причинят вагинални инфекции или гъбички. А мъжете, които не носят бельо, трябва да сменят всеки ден панталоните си, за да избегнат инфекции.

2. За удобство

Освен това прекият контакт на чувствителната интимна зона с тясна дреха води до неприятно триене и в крайна сметка до раздразнение на кожата. Най-вече пенисът и тестисите може да пострадат от допира с твърди материи, каквато е дънковата например.

3. От приличие

Слиповете под роклята са нещо, което се разбира от само себе си – освен ако не се каните да прелъстите партньора си. С тях може да се движите по-свободно и няма да се налага да прибягвате до дълги поли като жените от Средновековието, за да прикривате срамните си части.

4. За защита

Но долното бельо защитава не само от нежелано разголване. То ще ви помогне да се предпазите и от простуди. В противен случай ви заплашва възпаление на пикочния мехур – впрочем не само жените страдат от цистит, но и мъжете.

Правилното бельо

Според специалистите долното бельо е важно, но съществуват разлики в качеството. Д-р Либих е на мнение, че е най-добре да се носят памучни слипове. Те са проветриви, като същевременно попиват и течности.

Дерматологът съветва мъжете да се въздържат от широки боксерки. Според него тесните модели като слипове или ретро шорти поддържат по-добре пениса и тестисите и въпреки това оставят достатъчно място на кожата да диша благодарение на торбичката за члена.

Жените трябва да предпочитат пликчетата пред бикините и прашките, защото последните трият чувствителната кожа на задните части и във влагалището може да проникнат бактерии, което на свой ред да доведе до възпаления и гъбични инфекции.