Най-старата форма по всяка вероятност е препаската, изработена от памучен плат или кожа. Има сведения, че дори царете и цариците на Древен Египет не са покривали горната половина на тялото си, а само срамните части с тази къса тясна препаска. Едва когато на мода излизат дългите одежди, препаската за слабините е префасонирана в долно облекло. 

В Римската империя както мъжете, така и жените носели т.нар. подлигакулум (набедрена кърпа). Той приличал на препаската за слабините, но се различавал от нея по пришитите крачоли. Женското долно бельо се допълвало от строфиум – лента от плат или кожа, носена под туниката, която пазела и прикривала гърдите. Смята се за предшественик на днешния сутиен.

Със залеза на Римската империя изчезнали не само прогресивните знания, но и долното облекло от плат. През Средновековието единствено благородниците можели да си позволят лукса да носят гащи. Нисшите класи се задоволявали с ризи, достатъчно дълги, за да прикриват задника и срамните им части. Жените до ХIX век пък само в редки случаи обували гащи – например ако работели като танцьорки или миячки на прозорци. След този период популярни станали кюлотите – отначало вълнени, после и от по-ефирни материи. Впрочем корсетът не се смятал за долно бельо, понеже не можел да се пере.

Едва при индустриализацията заедно с техническия напредък гащите отново навлезли в живота на широките маси. Една от причините била изобретяването на предачната машина, която заедно с механизирания тъкачен стан положила основите на текстилната промишленост и масовото производство на памучни тъкани.

Въпреки това едва в края на 30-те години на ХХ век долни гащи започнали да носят всички, включително жителите на селските области. Така например през 1939 г. войници, разквартирувани в някакво затънтено немско село, съобщават, че стари селянки охотно си вдигали полите – под които нямали нищо, - за да задоволят потребностите на симпатичните „фелдграу“ (така наричали войниците в Третия райх заради сиво-зеленикавия цвят на униформите им). Оттогава кройките и материалите на гащите непрекъснато се променят – това, което, разбира се, не се е променило до днес, е фактът, че долното бельо е неотменима част от облеклото.