Никой не иска да страда, но животът често е на друго мнение. Защо са ни нужни ситуации, в които трябва да проливаме сълзи?

Животът никога не е само сладък. Понякога сълзите просто са необходими - в тези ситуации ние сме принудени да се променим и да се адаптираме към реалността.

Сълзите ни помагат:

  • да осъзнаем чрез горчив опит кое какво е;
  • да избягваме нови грешки;
  • да действаме съзнателно и рационално;
  • да се научим да правим избор;
  • да знаем какво да търпим и срещу какво да протестираме и да се бунтуваме.

Не всичко в живота върви по мед и масло - вълшебници има в приказките, но това не означава, че животът не може да бъде изграден по начина, по който бихме искали да бъде.

Просто е важно да се научим да го управляваме така, както човек знае как да управлява колата си например.

Сълзите, ударите и синините са неизбежна част от живота. Не можете да минете без тях, точно както не можете да създадете стерилно пространство около себе си, като се отървете от микробите.

Тъжните моменти в живота ни помагат да оценим повече всичко, с което бързо свикваме, като любовта, грижата за близките. Често осъзнаваме стойността на много неща, когато ги загубим.

"Има изход. В живота винаги има. Каквато и да е ситуацията, със сигурност можем да излезем от нея, да я заобиколим, да се изкачим нагоре или да преминем през нея.“ - Ерик Ларсън.

Страданието ни помага:

  • да осъзнаем, че хубавите неща рано или късно свършват, и да започнем да ценим положителните, които имаме;
  • да престанем да смятаме, че всичко зависи само от нас;
  • да се научим да обичаме и разбираме света около нас;
  • да оценим любовта и да разберем, че тя не е нещо, което се разбира от само себе си, а дар отгоре, който не зависи много от нашата воля.

Който знае какво е страдание, е по-снизходителен към проблемите и трудностите на другите и цени повече това, което има и което е било.

Този, който не страда, може да стане разрушител, но това няма да му добави щастие - той се лишава от любовта на другите.

Голда Меир е израелски държавник, четвъртият министър-председател на Израел. Ето какво е казала тя за това защо се нуждаем от ситуации, в които сме принудени да плачем:

"Тези, които не умеят да плачат от сърце, не умеят и да се смеят от сърце."

Източник: cluber.com.ua