Когато става дума за козметика, шипката не е първото, за което ще се сетим. Но този плод е истинско тайно оръжие в грижите за външността. Чрез маслото от шипка кожата и косата придобиват естествен блясък! Лечебните свойства на шипковото масло са известни от векове. Днес и феновете на красотата са открили за себе си многостранния му талант. Получено от семената на шипката, маслото съдържа редица ценни вещества, всяко от които го превръща в чудотворен еликсир.

Бетакаротинат (витамин А) е ефективно средство против бръчки; витамин С изсветлява тъмни пигментни петна. Двата витамина заедно заглаждат кожата и се грижат за естествения й блясък. Достатъчно е сутрин и вечер, след като си почистите лицето, да втриете с леко потупване няколко капки шипково масло. Благодарение на съдържанието си на витамини маслото от шипка премахва сенките под очите за миг. Ще постигнете бодър сияещ поглед, като го нанесете с леко потупване в околоочните участъци. Този метод стимулира кръвообращението и маслото попива в кожата по-бързо. А съдържащата се в него линолова киселина е популярно средство против стареене. Когато купувате шипково масло, внимавайте за качеството – доброто качество се познава по интензивния цвят и изразен аромат. 

Шипковото масло помага дори в борбата със стриите – поне оптично. Витамин С стимулира обновяването на клетките и когато засегнатите участъци се масажират леко с маслото, ефектът е видим.  

Шипковото масло може да се използва също против пърхот и нацепени връхчета. Смесете няколко капки с шампоана си и масажирайте скалпа. Така не само ще снабдите косата с допълнителна влага, но ще се отървете и от неприятния пърхот. Чрез редовна употреба на маслото ще заздравите тънката чуплива коса и ще „маджунирате“ нацепените й връхчета.

Ноктите също печелят от грижата с шипково масло. Масажирайте редовно ноктите и кожата около тях с маслото и резултатът ще ви възнагради: по-здрави и по-лъскави нокти.