Времето за отпуска наближава, а от фигурата ви има какво да се желае? Още не е късно да се сдобиете с мечтания плосък корем. От утре започнете да спазвате следните препоръки и ще изглеждате зашеметяващо с бикините на плажа…

Когато става дума за закуска, всеки има своите предпочитания. Някои изобщо я пропускат, докато други, напротив, залагат на нея като най-важното ядене за деня. При това правилната закуска е от решаващо значение не само когато се стремите да отслабнете; от избора й зависи дали ще имате издут, или плосък корем. Със следните трикове ще обявите война на коремните тлъстини…

1. Правилните плодове

Не всички плодове са подходящи за закуска – така например от гроздето, боровинките и сините сливи става тежко на стомаха, понеже са по-трудносмилаеми. Затова пък цитрусовите плодове, като портокали и грейпфрути, ананас, киви и манго, са идеални за закуска, тъй като доставят витамини, антиоксиданти и ензими, които помагат за изгарянето на мазнините и по този начин се грижат за плосък корем.

2. Много белтъчини за старт на деня

За да отслабнете, най-добре започнете деня с богата на протеини закуска. Освен че засищат за дълго време, белтъчините са важни за изграждането на нови мускулни влакна, които на свой ред оказват пряко влияние върху обмяната на веществата и оттам – върху изгарянето на калории. За целта най-подходящи са яйчните блюда: бъркани яйца или омлет, но също и овесената каша със зеленчуци или ядки.

3. Без млечни продукти

Млечните продукти са трудносмилаеми и може да издуят корема, затова е най-добре да ги избягвате сутрин. Освен това може да причинят стомашно-чревен дискомфорт, което е много неприятно. Вместо това пийте соево, овесено или бадемово мляко. Тези алтернативни продукти не само съдържат съвсем малко калории, но се понасят по-добре и освен това са вкусни.

4. Дъвчете по-дълго

Този трик използват редица известни личности, като например Гуинет Полтроу: който дъвче бавно и грижливо, не само яде значително по-малко, но улеснява и червата си при смилането на храната. Ефектът на засищане настъпва около 10 минути след началото на храненето, затова ако гълтаме хапките си без да сме ги сдъвкали достатъчно, ще изядем повече за по-кратко време. Щателното дъвчене се отразява благоприятно и на нивото на кръвната захар.

5. Пийте чай

За отслабването важна роля играе не само изборът на храните, но и на напитките за закуска. Препоръчва се веднага след ставане от сън да  изпиете чаша зелен чай или кафе, защото кофеинът се отразява положително върху обмяната и стимулира изгарянето на мазнини.

6. Не избягвайте въглехидратите

Много от желаещите да отслабнат се отказват изцяло от въглехидратите – не само на закуска. Това не е нито необходимо, нито полезно. Въпросът е да приемате правилните. Например сложните въглехидрати под формата на пълнозърнести доставят цялата енергия за деня, така че да сте концентрирани и трудоспособни. Като не се лишавате от филийка хляб сутрин, ще избегнете и пристъпите на вълчи глад до обяд, които са заклети врагове на плоския корем.