Лоша новина за хората в средата на 40-те: ново изследване показва, че интелектуалните способности започват да намаляват не чак от 60-ата година, а далеч по-рано – още на 45.

Учени от Юнивърсити колидж в Лондон и френския институт Инсерм проучвали 7000 жени и мъже между 45- и 70-годишна възраст в продължение на над 10 години. Провели с тях три теста за памет, богатство на езика, логическо мислене и езиково изразяване.

При мъжете интелектуалните способности спаднали с 3,6 на сто във възрастта 45-49 години. В групата 65-70 г. спадът бил с 9,6%. При жените процентите са съответно пак 3,6 и 7,4 – в по-високата възрастова група той бил по-нисък от този при мъжете, пише welt.de.

Способността за мислене и разбиране спада още в средна възраст и след това все по-бързо намалява, установили експертите.

Досега учените смятаха, че това развитие започва на 60 години. Новите изследвания могат да помогнат за по-ранна борба с този феномен, предимно с медикаменти, смята ръководителката на експеримента Архана Сингх Манукс.