Всеки, който се е будил нощем, за да запише гениална идея, която на сутринта звучи налудничаво, знае, че мозъкът ни мисли леко смахнато, когато е уморен. Но се оказва, че мозъкът използва именно тази „смахнатост“, за да се справя с креативни задачи. С други думи задачи, които ни карат да мислим „извън рамките“ и да намираме по-малко очевидни решения на проблемите.

Ето какво разказва американският писател и психолог Рон Фридмън за Smithsonian Magazine:  

„За да бъдем креативни, понякога се налага да вземем предвид идеи, които не изглеждат в съответствие с това, което се опитваме да постигнем. Така че да имате тези идеи в главата си по простата причина, че не сте достатъчно съсредоточени, за да ги изключите, когато сте уморени, може да ви направи по-креативни.“

Има експериментални изследвания, които подкрепят това заключение.

Едно от тях, проведено през 2011 г. от психолози от Университета Албиън в САЩ, изследва въздействието на умората върху способността на хората да изпълняват определени умствени задачи.

Резултатите показали, че студентите се справили еднакво добре (независимо от времето) с аналитичните задачи. Но що се отнася до по-креативната задача, те всъщност се справили по-добре, когато били сънливи.

Заключението на екипа е, че ако сте студенти, трябва да отделите за по-креативните задачи от времето, в което не сте в най-добра форма. За ранобудните това значи вечерта, а за „нощните птици“ - рано сутрин.

Важна забележка: не давете творческите си минути в кафе. То убива ефекта.

Източник: Science Alert