Цивилизованата раздяла между родителите, които не могат да съществуват вече като едно семейство, определено е по-добро решение от безкрайните скандали, кавги, счупени чинии и всякакви агресивни прояви. В това няма съмнение.
Но с приятелското общуване след развод също не трябва да се прекалява, установиха учени от университета на Западна Вирджиния.

Основният проблем е, че детето не може да приеме два противоположни факта: „мама и татко вече не са заедно“ и „мама и татко се срещат и си общуват“.
Особено, ако отношенията ви са останали толкова топли, че бившият съпруг

периодично нощува у вас

(или случва се понякога), пише сп. Psychologies.

„Нашето изследване показва, че бивши съпрузи, които имат непълнолетни деца, е най-добре да намалят комуникацията и да се виждат само за разрешаване на спорните въпроси. Със сигурност те имат общи приятели и роднини. И е съвсем естествено е, че искат да обменят и обсъдят някои новини. Това обаче не е добра идея”, казва авторът Джонатан Бекмайер.

Когато децата видят как родителите им общуват, те може да се чудят: „Ако родителите ни се разбират, защо са се развели?
Говоренето за сексуални или нови романтични връзки с вашите бивши съпрузи също може да бъде пагубно за децата.
Според психолозите подобно поведение обърква хлапетата и се отразява негативно на разбирането им за същността на семейството. В бъдеще съществува риск те да третират развода като събитие, което по принцип с нищо не променя живота. 
„Ще бъде още по-трудно, ако един от родителите не е искал развод. При приятелска и близка комуникация той няма да може да приеме себе си като разведен човек“, предупреждават изследователите.

Продължава на страницата на Новите родители