Връзките са сложно нещо. Ако някой си мисли, че нещата се случват от само себе си, много се лъже. Особено когато нещата опрат до бившите, много да стане взривоопасно.

Ако двамата партньори не са ревниви, общуването с бившите не е проблем. Но ако единият или и двамата са, то тогава ви съветваме да преосмислите решението си.

За някои хора общуването с бившите може да е съвсем нормално, но за други е предателство и извор на вътрешни терзания. Защо трябва да си го причиняваме?

Ето 7-те вероятни и прости причини, поради които вашият мъж поддържа връзка с бившата си.

1. Цени приятелството ѝ.

Понякога партньорът ви може да поддържа връзка с бившата ви жена, защото цени приятелството им. И наистина няма нищо друго извън това. Краят на една романтична връзка не означава непременно, че връзката трябва да изчезне напълно. Някои хора остават приятели в най-истинския смисъл на думата.

2. Не е успял да загърби напълно миналото си.

Друга причина може да е, че той все още не е успял напълно да се отърси от  миналото си и половината от съзнанието му живее там. Понякога поддържането на връзка с бившата може да бъде начин да се справи със загубата или да запълни празнотата след раздялата. Това обаче не означава непременно, че партньорът иска да се върне във връзката, а че все още се опитва да подреди чувствата и мислите си.

3. Неразрешени проблеми.

Понякога хората продължават да поддържат връзка с бившите си партньори, за да получат яснота относно раздялата и да достигнат до някакъв вътрешен мир. Възможно е партньорът ви да има нерешени проблеми или неразрешени чувства, които се опитва да подреди и осмисли, като поддържа връзка с бившия си партньор. Това всъщност може да не е толкова лошо – възможно е да има нужда точно от това, за да продължи напред.

4. Той е баща.

Ако вашият мъж има общи деца с бившата си партньорка, поддържането на контакт е от съществено значение за доброто съвместно родителство. Децата са най-важните. Колкото и да не ви харесва, замислете се, че всъщност отговорността, която проявява партньорът ви към тях, е показателна за неговия характер. Това означава, че можете да разчитате на него, че е човек, който не пренебрегва отговорностите си. Не може да искате от него да прекъсне отношенията с бившата си – тя не е просто „бивша“, а майка на децата му.

5. Не е сигурен в чувствата си.

Възможно е да сте прави в ревността си. Поддържането на отношения с бившата може да означава неизяснени чувства. Ако партньорът не спира да ви сравнява с бившата си, ако има нужда да общува с нея, ако търси все още одобрението ѝ -  независимо дали от носталгия, дали осъзнато, или не, това са предупредителни знаци, че все още живее с миналото си и не е готов да се раздели с него.