Въпреки шеметния напредък на световната наука през последния век едно нещо остава непроменено – хората боледуват. При това все повече и повече.

Броят на онкологичните и сърдечносъдовите проблеми в световен мащаб се измерва в милиони и основна причина за това е стресовият и нездравословен начин на живот, който водим. Постиженията на медицината и фармацевтиката все още са насочени само към етапа, в който болестта е вече свършен факт и често в твърде напреднала фаза, за да може да бъде елиминирана напълно. Ето защо през последните години водещите учени започнаха да си задават въпроса – а не може ли да лекуваме заболяванията още преди те да са се появили?

Амбициозен проект, който напомня футуристичния сценарий от филма „Специален доклад” – злодеят трябва да бъде елиминиран още преди да е извършил престъплението. Но как? Оказва се, че отговорът може би се крие в една от най-простите и древни медицински практики, познати на човечеството – правилната диета.

Представете си следната картина – отивате на рутинен преглед при личния си лекар. Вместо да ви назначава сложни, скъпи и времеемки изследвания, той взема малко кръв от пръста ви и я изпраща в лаборатория за потребителска геномика. Там учените анализират

ДНК профила ви.Няколко дни по-късно получавате на имейла си резюме с потенциалните проблеми, които биха могли да ви съборят в бъдеще – грип, автоимунни разстройства, блокирани артерии например, – и препоръчителна диета, която трябва да спазвате - е, всичко си има цена - през целия си бъдещ живот.

В менюто влизат някои всъщност доста апетитни неща – авокадо, пълнозърнест хляб, червено вино, сьомга и зехтин. И не защото по принцип са полезни – това е диета, създадена специално за вас. Или по-точно – за групата хора, към която спадате на базата на гените си.

Активните вещества в тези храни ще повлияят на образуването на определени белтъчини в организма ви така, че рискът от грозящите ви заболявания ще спадне под критичния праг. Край на скъпите лекарства, край на обобщените терапии, които могат да повлияят добре на един, но да бъдат напълно неефективни при друг. Защото едно от най-новите направления в медицината – науката нутригеномика, откри специалната връзка между активните вещества в храната и организма ни на най-базовото равнище – генетичното.

Вече на всеки образован човек е известно що е то ген – тази малка градивна частица на нашето тяло, в която, като в книгата на живота, са записани всички данни, които определят особеностите на организма ни – как изглеждаме, как функционираме, от какви болести сме застрашени. Напредъкът на генетиката през последните години показа, че кодираната в генотипа ни информация

непрекъснато взаимодейства с влиянията на околната средаи може да се променя в зависимост от тяхната посока и природа. Когато въвеждаме в тялото си нова информация чрез храната – а това са активните вещества, които се съдържат в нея, ние можем да повлияем на т.нар. генна експресия - начина, по който гените се изразяват в нашето тяло чрез белтъците, които кодират и после организмът ни произвежда.