Белтъците са активни макромолекули, които се синтезират от алфа-аминокиселините, използвайки генетичната информация, записана в нашата ДНК и РНК. Всеки различен вид белтък има определена биологична функция – някои блокират или пропускат активните вещества, други спомагат за изграждането на нови тъкани или предоставят химическа защита на организма ни от вредители, трети ръководят действието на своите „колеги”. Практически

всяка функция на живото тяло се регулира от произвежданите в него белтъци.

Именно те могат сериозно да се повлияят от начина ни на живот и от храната, която приемаме.

Младата все още наука нутригеномика се опитва да разбере по какъв начин се случва това. Тя разглежда хранителните елементи като сигнали, които се засичат от специална сензорна система в различните клетки и по този начин клетката получава информация за околната среда на организма. Когато сензорната система реагира на активните вещества от храната, генният код на белтъците се променя в зависимост от това на какво вещество е реагирала. Ако разберем какви са точните реакции на определени гени към различните хранителни вещества, ще можем като диригенти да регулираме активността на организма си единствено с това, което ядем. Възможностите, предлагани от тази стратегия, са невероятни.

Ако се окаже, че вашият индивидуален генотип не променя нивата на холестерола при консумиране на мазна храна, един ден в бъдеще вашият лекар може да ви позволи да се тъпчете с колкото искате бекон и пържени картофи,

без да живеете в постоянен страх от инфаркт.

Няма да се налага да харчите грешни пари за витамини и хранителни добавки, защото ще знаете точно кои вещества са нужни на тялото ви, за да бъде здраво, и ще ги приемате по естествен път чрез храната. Ще бъде напълно възможно да удължите живота си с години просто като избягвате храни, които биха могли да отключат записаните в гените ви наследствени болести.

Обикновени и дори приятни неща като шопската салата с повече домати ще ви помогнат да намалите риска от рак на простатата. Наднорменото тегло ще остане само спомен, защото ще знаете кои храни трупат тлъстинките точно по вашите бедра. Интелигентната диета – това е медицината на бъдещето, обещават специалистите по нутригеномика.

Тази идея е стара като света. Още древният лекар Хипократ е казал: „Нека храната бъде ваше лекарство и лекарството бъде ваша храна”. По пътя на пробата и грешката много лечители през вековете са установявали, че определени елементи от менюто имат благотворно влияние върху някои болести.

Доскоро обаче

науката разглеждаше храната основно като начин за въвеждане на енергия и полезни вещества в организма. Това, че липсата им води до заболявания, е известно отдавна. Как тези вещества се отразяват на индивидуалните гени обаче – това тепърва предстои да бъде открито.