На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания,  предава БНР. Това препоръчва „Al Jazeera“, позовавайки се на експерти.

Овесените ядки са сред най-здравословните храни за закуска.

Те са богати на фибри и хранителни вещества като витамини от група В, цинк и магнезий, които имат положителен ефект върху сърдечната дейност. За да увеличите максимално ползите, диетолозите препоръчват да използвате обикновени овесени ядки и да добавяте здравословни съставки като ядки или плодове.

Омлет със зеленчуци

Омлетът може да бъде друг чудесен начин да започнете деня и да защитите здравето на сърцето, особено ако добавите повече зеленчуци като гъби, чушки, лук и спанак, за да направите ястието богато не само на протеини, но и на фибри.

Всички видове горски плодове

Плодовете са богати на полезни за сърцето антиоксиданти, което ги прави чудесно допълнение към сутрешното хранене. Те са богати и на желязо.

Плодове и зеленчуци

Зеленчуците и плодовете са отлични източници на витамини и минерали. Те са нискокалорични и богати на фибри, така че са чудесни за закуска.

Авокадо

Освен че е богато на минерали и витамини, авокадото е един от най-богатите източници на мононенаситени мазнини в природата. Те помагат да се отървете от вредния холестерол, за който е известно, че е една от причините за сърдечни проблеми.

За здравословно хранене намалете количеството на захарта в храната си, избягвайте полуфабрикатите и замразените храни, които съдържат нездравословни трансмазнини. Намалете също така червено месо, птиче месо, сирене и мляко, увеличите количеството на полезните ненаситени мазнини. Те се съдържат в зехтина и различните масла от ядки. Освен това се препоръчват редовни упражнения и физическа активност, както и отказване от тютюнопушенето.