Учени създадоха нова ултра бяла боя, която може да отразява 95,5 процента от слънчевата светлина, достигаща до нейната повърхност. Въпросното невероятно свойство позволява на обектите, покрити с нея (например сгради) да се охлаждат и да достигат температури, по-ниски от околната среда дори в случаите, когато са изложени на пряка слънчева светлина. Това е едно невероятно техническо постижение, което би могло да ни помогне в битката с глобалното затопляне.

Екипът е тествал боята в рамките на два дни. Когато Слънцето се е намирало в най-високата си точка на небосклона, повърхността, покрита с новата боя, е била с най-малко 1,7 градуса по Целзий под тази на обектите в района. През нощта е останала с 10 градуса под температурата на въздуха.

Тази инфрачервена снимка показва, че буквата P, боядисана с новата отразлителна боя, е много по-студена от останалата повърхност, оцветена с комериална боя. Източник:  Xiangyu Li, PhD student of the School of Mechanical Engineering at Purdue University

Боята, създадена от специалисти от университета „Пардю“, щата Индиана, е акрилна и съдържа калциев карбонат вместо традиционните частици от титанов двуокис. По този начин се намалява количеството ултравиолетова светлина, която абсорбира.

„Нашата боя е съвместима с производствените процеси на комерсиалните бои, а цената е същата или дори по-ниска“, добавя преподавателят по машинно инженерство в университета "Пардю" Шълин Руан.

Следващата цел на авторите е да изложат боята на други фактори - например ултравиолетова светлина, прах, вода и препарати за почистване - и отново да проверят нейната ефективност. Също така те имат намерение да я нанесат и върху реалистични материали, за да видят колко добре се задържа върху повърхността и да се уверят, че притежава всички необходими качества, за да замени вече съществуващите бои.

Изследването е публикувано в Cell Reports Physical Science.