Миналия октомври учени обявиха разработката на ултра бяла боя, която има толкова висока отразителна способност, че би могла да охлажда повърхности и дори цели сгради. Пробив, който ни показа, че можем да преборим глобалното затопляне по най-различни начини. Сега същите тези специалисти успяха да създадат дори още по-бяла боя.

Ултра белите бои се считат за пълна противоположност на т.нар. „вантаблек“, които абсорбират 99,9 процента от светлината. Те отразяват толкова много светлина, че повърхността, намазана с тях, е по-хладна от температурата наоколо.

Боята, анонсирана през октомври, бе базирана на калциев карбонат (CaCO3) – минералът, съставляващ тебешира. Нейната отразителна способност бе приблизително 95,5 процента – т.е. по-малко от 5 процента от слънчевата светлина, която достигне до нея, се абсорбира под формата на топлина.

Новата боя, описана подробно в ACS Applied Materials & Interfaces, използва бариев сулфат – съставка, която срещаме в хартията и козметиката. Според екипа тя отразява 98,1 процента от слънчевата светлина. Т.е. едва 1,9 процента от топлината се абсорбира.

„По време на нашите експерименти ние открихме, че новата боя удвоява охладителната способност на предишната“, казва старши авторът на проучването проф. Шълин Руан от университета „Пардю“ пред IFLScience.

Тестовете показват, че през следобедните часове, когато слънчевата светлина е силна, материалът, покрит с новата боя, е бил с 4,4 °C по-студен от температурата на околната среда. През нощта материалът е поддържал температури, които са били с 10.5°C по-ниски от тези наоколо.

Тази невероятна способност на боята да охлажда може да се окаже ключов фактор в битката ни с глобалното затопляне. На практика тя би могла да замени климатиците при охлаждането на цели постройки.

„Стандартните климатици консумират електроенергия, която често се получава от горенето на изкопаеми горива. Междувременно, докато изхвърлят топлината от помещението навън, те превръщат електричеството в топлина и оставят още повече топлина в околната среда и земята, създават ефект на топлинен остров и затоплят Земята“, обяснява проф. Руан.

„За разлика от това нашата боя не консумира каквото и да било електричество, тя изпраща директно цялата топлина в дълбокия космос, съответно помага за охлаждането на Земята. Според предишен модел е достатъчно да боядисаме 0,5 – 1 процент от повърхността на Земята (покриви, пътища, автомобили, неизползвани земи и т.н.) с нашата боя, за да спрем тенденцията към затопляне.“

Източник: IFLScience