Белите мечки в Гренландия показват адаптивност към новите условия, причинени от глобалното затопляне, съобщи АФП.

Според научен екип от университета в Копенхаген, изследвал генома на тези арктически хищници, от края на последната ледникова епоха - преди около 12 000 години, температурите се повишават, а арктическият лед намалява. Това е довело до намаляване на площта на хабитата на мечките и преместването им на север, поясни Майкъл Уестбъри, съавтор на изследването по темата.

В началото на междуледниковия период повишаването на температурите е довело до намаляване на популацията на мечките, каза Уестбъри. 

Въпреки опасенията за оцеляването на белите мечки, включени през 1982 г. в списъка на уязвимите заради климатичните промени видове, те са "сравнително добре", обяви научният екип от Копенхаген, цитиран от БТА. "Мечките може да се окажат по-адаптивни, отколкото сме смятали."

Учените са установили нова популация белите мечки в Югоизточна Гренландия, която използва за платформи късове лед. Обичайно тези хищници използват арктическите ледници, за да ловуват. 

Тези бозайници се различават от мечките в Западна Гренландия. Те не живеят в идеални за тях условия, подчертава Уестбъри, но "могат да адаптират храненето си, а това води и до други промени".

Според предвижданията мечките би трябвало да се местят все повече на север, но в един момент няма да има къде да отидат, казва ученият. Глобалното затопляне, свързано с човешката дейност, настъпва много по-бързо от предходното затопляне на климата и оставя много по-малко време на тези животни да се адаптират и да променят поведението си. 

Изследването е публикувано в Science Advances.