Гренландската ледена шапка се е смалила с площ от 5091 кв. км  площ между 1985 и 2022 г., според статия в списание "Нейчър", която за първи път дава пълна оценка в такъв мащаб, съобщи Ройтерс.

При свиването 1034 гигатона (1034 трилиона кг) лед са загубени с отстъпването на ледниците и откъсването на ледени маси от краищата им. 

Изследването е първото, което дава пълна оценка на количеството лед, което Гренландия е загубила заради отдръпването на ледниците, пише БТА. То показва, че предишните оценки на промените в вледената шапка на Гренландия - колко лед и сняг се натрупва всяка година спрямо загубите, са подценили този процес с 20 процента, като не е взето предвид отстъпването на ледниците. 

В изследването са използвани повече от 200 000 сателитни наблюдения на положението на ледниците, за да бъдат анализирани промените във времето.

"В Гренландия има такива области, където всичко просто се отдръпва и руши", казва Алекс Гарднър от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. 

Гренландската ледена шапка се състои от стотици ледници и покрива 80 процента от сушата на острова. Ако се стопи, това би повишило световното морско ниво със 7,4 метра. Заради климатичните промени, които засягат Арктика четири пъти по-бързо от останалия свят, според специалистите е неизбежно топенето на гренландската ледена шапка да повиши морското ниво с поне 27 см заради вече настъпило затопляне.

Новата оценка ще се отрази не толкова върху изчисленията за морското ниво, колкото на океанските течения, обясняват учените. Толкова много добавена сладка вода в соления океан може да засили крайбрежните течения около Гренландия и да спомогне за отслабването на Атлантическата мериодонална циркулация, която движи вода от север на юг и носи топлина в Европа.