Последните четири германски ледника в Алпите са преживели лятото по-добре от очакваното, предаде ДПА.

Засега те запазват статута си на ледници, въпреки че според учените не могат да бъдат спасени. 

Прогнозите на изследователите от Баварската академия на науките и хуманитарните науки показват, че последният от някогашните "вечни" ледници ще изчезнат след около 15 години, пише БТА. Според новите измервания на учените това лято ледниците Вацман и Блауайс в масива Берхтесгаден, Баварските Алпи, са загубили сравнително малко площ. Обемът на леда все още се анализира. Измерването на ледената покривка обаче е сложно.

"В момента анализираме данните и изглежда, че не сме имали толкова лошо лято за ледниците в Берхтесгаден", обясни глациологът Кристоф Майер. Баварската академия на науките и хуманитарните науки на всеки няколко години изготвя доклад за ледниците за провинциалната управа. "В края на сезона все още имаше сняг по ледниците…, поне на места". 

Снегът отразява слънчевата светлина и по този начин предпазва леда. Студената пролет с късен снеговалеж вероятно също е допринесла за бавното топене.

Тази година ситуацията е по-лоша на най-високия връх в Германия - Цугшпитце (2962 м). 

"Площите на Хьоленталфернер и Северен Шнефернер значително са намалели", казва Майер. Особено пострадал е Северен Шнефернер. Докато ледниците на Хьоленталфернер и Берхтесгаден обикновено са на сянка, той е изложен на слънце.

През юли представители на протестантската и католическата църква организират молитва за Северен Шнефернер като призив повишаване на вниманието към климатичната криза и опасностите за природата и човечеството. 

Учените са на мнение, че все още има около седем години, преди той да загуби статута си на ледник. 

Миналата година експертите лишиха Южен Шнефернер от статута му на петия ледник в Германия. Площта му от около един хектар и половина - около две футболни игрища - е намаляла наполовина спрямо 2018 г. 

Намаляването на снеговалежите, наред с общото затопляне, е ключов фактор за все по-бързото изчезване на леда. 

"Колкото по-малко сняг имаме, толкова по-слабо защитен е един ледник", казва Лаура Шмид, научен комуникатор в изследователската станция, разположена на връх Цугшпице. 

Тази година месеците септември и октомври - най-топлите от началото на измерванията на Цугшпице, са се отразили на леда.