Изтъняването на ледената покривка на Гренландия настъпва все по-навътре в територията на острова от очакваното, което най-вероятно ще покачи морското равнище и ще застраши населението в крайбрежните райони на планетата.

Учените досега се концентрират основно върху топенето на ледените шапки. Авторите на новото изследване насочват вниманието си към централните райони на острова, използвайки данни от спътници, джипиес станции и компютърно моделиране.

Резултатите са тревожни - изтъняването на гигантските ледени блокове, покриващи територията на Гренландия, настъпва на 200 км до 300 км от крайбрежието. Данните са за ледения поток на Североизточна Гренландия, който съставя около 12 на сто от ледената покривка на острова, но тенденцията вероятно засяга цялата територия на Гренландия, както и Антарктика, смятат авторите на проучването.

Според тях изтъняването на леда ще доведе до покачване с 13,5 мм до 15,5 мм на морското равнище до края на века.

В доклад миналата година Експертната комисия на ООН прогнозира, че ледената покривка на Гренландия може да допринесе до покачване с до 18 сантиметра на морското равнище до 2100 г. при възможно най-мрачния сценарий за продължаващо отделяне на парникови газове в атмосферата.

Ледената покривка на острова с дебелина два километра съдържа толкова замръзнала прясна вода, че може да повиши морското равнище на планетата с общо над седем метра.

По данни на NASA основната причина и сега за показване на морското равнище е топенето на ледовете в Гренландия на фона на факта, че Арктика се затопля по-бързо от която и да е част на света.

Изтъняването на ледената покривка на Гренландия е необратим процес, но би могъл поне да се забави, ако човечеството вземе мерки за овладяване на глобалното затопляне, каза пред АФП Шафкат Абас Кан, ръководител на изследването.

Изследването е публикувано в Nature.