Експерти предупреждават, че белите мечки са застрашени от изчезване заради покачването на температурите, разтопяването на леда. Това ще ги принуди да се насочат към сушата, където храната, която тези хищници консумират, принципно е оскъдна.

"Мечките са изправени пред все по-дълъг период на гладуване, преди ледът да замръзне отново и те да могат да се отправят назад, за да се хранят", посочва Стивън Амстръп, който e автор на проучването и главен учен в Polar Bears International. А това от своя страна има катастрофален ефект върху шансовете за оцеляване на бъдещите поколения, тъй като сами по себе си майките едва успяват да оцелеят, камо ли да произведат достатъчно маслено мляко за малките. Новото изследване, публикувано в  Nature Climate Change, предупреждава, че ако не се намесм, белите мечки могат да изчезнат напълно до края на столетието. Ето защо е нужно незабавно да предприемем мерки, които да ограничат рязко въглеродните емисии.

Тюлените са любимата храна на белите мечки. Тяхната подкожна мас е отличен източник на мазнини за белите мечки. Благодарение на нея те успяват да се справят по-леко с мразовитите арктически условия. За да ловуват успешно обаче, белите мечки се нуждаят от леда, за да останат скрити, докато приближават тюлените.

През последните години арктическият лед се топи с безпрецедентна скорост вследствие на покачващите се заради климатичните промени температури. Това принуждава белите мечки да се оттеглят към сушата, където принципно няма кой знае каква годна за консумация храна. Без храна мастните им запаси намаляват до такава степен, че възрастните едва успяват да поддържат сами себе си (камо ли своето поколение). Прагът вече е преминат при няколко субпопулации, където броят на малките е намалял драстично.

"До 2100 г. новите раждания ще бъдат сериозно компрометирани или невъзможни навсякъде, освен може би в субпопулацията на остров Кралица Елизабет" в арктическия архипелаг на Канада, подчертава Амстръп.

Този сценарий предвижда средната температура на повърхността на Земята да нарасне с 3,3 градуса по Целзий над равнището отпреди индустриалната епоха.

"Ако по някакъв магически начин морският лед може да се поддържа, дори когато температурите се увеличават, полярните мечки може да са добре - казва Амстръп - Проблемът е, че тяхното местообитание буквално се топи".

Половината от земната мегафауна е класифицирана като застрашена от изчезване, но само белите мечки са застрашени главно от климатичните промени. И все пак този статус може да не е уникален за дълго и трябва да се разглежда като предвестник на това как климатът ще се отрази на други животни през следващите десетилетия.

Източник: IFLScience