Учени от Станфордския университет създадоха нова боя, която може да помогне за намаляване на нарастващата зависимост от климатици и отоплителни уреди.

Тя се предлага в различни цветове и ако се използва правилно, би могла сериозно да намали сметките за електроенергия и емисиите.

Боята е способна да отразява до 80 % от средната инфрачервена светлина от Слънцето, което е 10 пъти повече в сравнение с конвенционалните цветни бои.

Средноинфрачервената светлина обикновено се абсорбира като топлина върху повърхностите на сградите. Когато се използва от външната страна на сградата, боята задържа топлината навън, а може да се използва и от вътрешната страна, за да задържа топлината в помещението.

В този смисъл разработчиците на боята казват, че тя осигурява "целогодишно енергоспестяващо решение", което може да се използва при различни климатични условия.

При тестване в изкуствено затоплени условия боята намалява количеството енергия, необходимо за охлаждане на затвореното пространство, с почти 21%. При изпитване в изкуствено студени условия пък намалява енергията, необходима за отопление на помещението, с 36%.

Изследователите смятат, че като цяло боята може да спести 7,4 % от енергията, необходима за отопление, вентилация или охлаждане на средноетажна жилищна сграда.

Това не е никак малко, особено като се има предвид, че сградите в САЩ допринасят за около 40 % от общото потребление на енергия в страната, а голяма част от него е за отопление, вентилация и климатизация.

В целия свят екстремните температури стават все по-силни и чести в резултат на изменението на климата, а в много случаи климатиците остават нашият начин номер едно за борба с горещините.

Според някои оценки до 2050 г. климатиците ще се намират в две трети от всички домакинства по света. Въпреки че тези устройства несъмнено могат да спасят човешки живот, те не са най-евтиният или най-екологичният начин за охлаждане на сгради, като допринасят за въглеродните емисии и замърсяването на въздуха и впоследствие застрашават живота на хората.

Други бои и глазури помагат за отразяването на средна инфрачервена светлина, но тази нова версия от Станфорд не е просто бяла или сребърна. Разнообразието от цветове включва бяло, синьо, червено, жълто, зелено, оранжево, лилаво и тъмносиво.

Тази палитра от цветове е възможна, защото новата боя има два слоя, които се нанасят последователно. Първият е отразяващият долен слой, който съдържа сребърни алуминиеви люспи. Вторият е инфрачервено прозрачен горен слой, който съдържа цветни неорганични наночастици.

Този двуслоен дизайн е бил създаван и преди за отразяване на други дължини на вълните на инфрачервената светлина, така че не е напълно уникален, въпреки че изглежда доста ефективен.

"Универсалността на боята, наред с приложимостта ѝ към разнообразни повърхности с различна форма и материали, я прави особено полезна в множество сценарии“, пишат авторите.

Когато се използва от външната страна на сграда, инфрачервената светлина от Слънцето преминава през горния слой боя и се отразява от огледалния долен слой. По този начин топлината от Слънцето не се абсорбира от сградата.

Още по-добре е, че и двата слоя са водоотблъскващи и работят във влажна и гореща среда.

Екипът продължава да усъвършенства технологията си и се надява в бъдеще да комерсиализира боята.

Изследването е публикувано в PNAS.

Източник: Science Alert