Слънчевото време е идеално да изсветлите косата си – ако искате, разбира се. Ако се колебаете, може да пробвате само за разнообразие, просто да видите как ще изглеждате с леко по-руси кичури.

Има няколко начина да го направите без бои, съдържащи амоняк – с възможно най-щадящи естествени продукти и препарати.

1. Най-лесно без боя изрусяването става, като втриете в корените и по дължина с памук разтвор от кислородна вода и постоите на слънце, докато изсъхне.

Кислородната вода е химическо съединение (водороден прекис), което се използва широко като дезинфектант, за лечение на гнойни рани, екземи, и има само външно приложение.

2. Ако обаче имате непоносимост към кислородната вода и ви щипе от нея, или не желаете по никакъв начин да ползвате химия, може да пробвате с кисело мляко – то също изсветлява с един-два тона брюнетките.

Не пречи да опитате домашна маска за балсам за коса и кисело мляко в равни количества. Постойте с нея 15 минути и отмийте добре.

3. Бира и слънце е друга ефектна комбинация за придаване на златисти отенъци на косата. Облейте косата с около 200 мл бира и изсушете на слънце.

4. Чаят от лайка е може би най-популярният начин да подсилите цвета на естествено руса коса, при кестенява ефектът е минимален. При всяко къпане изплаквайте косата с половин литър чай от лайка – хубаво е лайката да поври във водата 10-ина минути, за да стане по-силен чай.

Оставете косата да изсъхне на слънце, без да подсушавате. Към лайката можете да добавите сока от 1 лимон.

5. В някои аптеки се продава спрей с лимон за по-лесно разресване, който също изсветлява косата и тя изглежда естествено руса, но може и сами да си го направите със сок от 1 лимон, 1 лъжичка мед, няколко капки кокосово масло и чай от лайка. Сипете го в шише с пулверизатор и впръскайте сутрин в косата, като масажирате леко – медът ще ѝ придаде форма и обем.

6. За леко изрусяване можете да използвате също витамин С – на таблетки или на ампули, смесен с балсам за коса. Намажете се със сместа, увийте косата в найлон и постойте 1 час.

Новите родители