Представете си, че сте в балон с горещ въздух. Само вие и всичките ви вещи в кошницата. Нещо се обърква и започвате да губите височина. Ще се сблъскате със земята след по-малко от десет минути, ако не измислите нещо бързо, пише Bright Side.

Незабавно трябва да се отървете от излишните неща и да изхвърлите най-малко половината вещи. Или това или ще се разбиете. Гледате вещите си и се колебаете за няколко секунди, но след това започвате да правите това, което трябва и изхвърляте неща, които сте събрали през целия си живот. Товарът става по-лек, спускането се забавя, а след това отново се издигате. Чувствате се освободени.

Това се случва на всеки от нас, макар и при по-малко драматични обстоятелства. Привързваме се към неща, които сме трупали през годините. Някои от тях може да имат някаква практическа стойност. Към някои изпитваме сантиментална привързаност. Другите просто са излишни.

1. Освободете се от привързването към излишното

Ние се вкопчваме в най-различни неща, дори и в най-абсурдни понятия. Дали това не ни кара да страдаме? Погледнете честно - разбийте илюзията. Знайте, че от всяко нещо може да се отделите.

2. Освободете се от вината

Вината няма абсолютно никаква функция. Помислете за това - какво би могла да разреши вината? Тя просто ви държи в затвора на собственото ви съжаление и скръб.

3. Освободете се от негативното мислене

Песимистичните мисли и негативни нагласи ви държат заключени в тъмна аура, която прониква във всичко, което правите. Знайте, че мислите влияят на света около вас.

4. Освободете се от самокритиката

Много пъти ние сме собствените ни най- големи критици. Самокритикуваме се с най-добри намерения, но понякога може да прекалим. Бъдете добри към себе си.

5. Освободете се от предразсъдъците

Предразсъдъците ви правят горчиви и възмутени. Това ограничава възможностите ви да общувате пълноценно с другите.

6. Освободете се от натрапчивото мислене

Вършите ли нещо, само защото смятате, че трябва да го правите без никаква видима причина? Време е честно да прецените неговата полезност и странични ефекти.

7. Освободете се от необходимостта да имате одобрението на другите

Често търсим одобрение от страна на другите. Това поведение заплашва самочувствието и автентичността ви.

8. Освободете се от ограничаващи разбирания

Повечето от нашите граници са самоналожени. Животът няма определени граници. Нашите убеждения го ограничават. Научете се да откривате тези разбирания, които ограничават възможностите ви за действие и се отървете от тях.

9. Освободете се от отношението "Ще го направя утре"

Това е тактика вашето подсъзнание за отлагане извършването на важни задачи. Опитайте се да бъдете наясно с това и съзнателно накарайте себе си поне да започнете това, което трябва да се направи.

10. Освободете се тревожните мисли

Те са родени от нашия страх от неизвестното и несигурността за бъдещето. Мисълта, че нещо неприятно може да се случи е само една нереална мисъл, която сами сме си създали.