Ако сте пропуснали първата част, можете да я прочетете тук.

От време на време срещаме в печата плакатни изказвания като „Банковите чиновници са по-здрави“ и други подобни, подкрепени със статистически данни. Но ако журналистът провери по-внимателно, сигурно ще забележи, че това не се отнася в еднаква степен за всички чиновници, особено за хората с монотонна работа.

Разбира се, много фактори на работното ни място влияят върху нашето здраве. Оказва се, че скуката е един от най-съществените.

Здраве в напреднала възраст

Скуката засяга здравето и на старите хора. Активността и особено контактът с други хора се противопоставят успешно на закърняването на ума.

Какво можем да направим?

Няма да ви отегчаваме с повече подробности. Това, в края на краищата, би навредило на здравето ви!

Съвет:

Стресът и скуката невинаги се изключват взаимно. Дори когато вярвате, че всяка минута от времето ви е запълнена, животът ви може да бъде еднообразен. Замислете се върху това.

Когато някой осъзнава, че животът му е монотонен и скучен, най-важната работа вече е свършена. Той бързо ще намерите изход от положението, като например се запише на някакъв курс, посещава различни мероприятия, съживи стари приятелства.

Ще противодействате успешно на скуката и като вземате по-често самостоятелни решения и контролирате процеса на работата си. Скуката не се побеждава с пасивна консумация. Съставете си активна програма за промяна!

Съвет:

Аеробни спортове като джогинг са чудесно средство срещу скуката. Такива дейности поддържат ума ви бодър и увеличават работоспособността ви.

Скучаете ли в музей?

Мястото, където човек открива неща, които все още не познава, е музеят. По принцип няма особено значение какъв музей ще изберете. Всеки музей разполага с експонати, които сигурно ще видите за първи път. Всъщност никой не би трябвало да се отегчава при посещението на музей. Отдайте се на любопитството си и посетете някоя изложба в най-скоро време.

Има и нещо друго, заради което е толкова важно да съхраним у себе си детското  любопитство. С годините чувството ни за време се ускорява, защото откриваме все по-малко и по-малко истински нови неща в живота си.  И така, месеците и годините се изнизват все по-бързо. За едно дете всеки ден носи нови открития, докато възрастните трябва целенасочено да търсят новото.

Съвет:

Глупавите развлечения не са средство против скуката, а неин симптом. А ако сте от хората, които не издържат в музей, може би причината е, че не искате да научите нещо ново, а да правите нови неща. Единственият начин е да си набележите цели, към чието постигане да се стремите.

Събудете у себе си любознателност, откривателски дух и креативност

Цветелина Велчева по материали от Methode.de