Шоколадът - между митовете и фактите

27 октомври 2019 г., 21:22
2562

Shutterstock

Всеки от нас си търси постоянно повод и извинение, за да се отдаде на шоколада – това сладко и вкусно изкушение.

Какво всъщност знаем за него? И какво е заблуда.

Запознайте се със следните митове и факти:

1. Кофеин
 
Мит: Шоколада е богат на кофеин.
 
Факт: Дори да ви превъзбужда, шоколадът не е богат на кофеин. Количеството на това вещество в 40-грамово шоколадче е 6 мг. Приблизително толкова е и кофеина и в едно безкофеиново кафе.
 
2. Холестерол
 
Мит: В шоколада се съдържат много наситени мазнини, което се отразява зле на нивата на холестерола.
 
Факт: Стеариновата киселина, която е основната наситена мазнина в млечния шоколад, според проучвания е уникална със способността си да не повишава холестерола.
 
3. Полезни вещества
 
Мит: Шоколадът е беден на хранителни вещества.
 
Факт: Шоколадът е източник на магнезий, мед, желязо и цинк. Също така съдържа полифеноли. Освен това количеството антиоксиданти в един шоколад е равно на това в една чаша червено вино.
 
4. Кариес
 
Мит: Шоколадът предизвиква кариес.
 
Факт: Шоколадът сам по себе си не предизвиква кариес. Кариесът се формира, когато бактериите в устната кухина разграждат захари, в следствие на което се образува киселина. Такава захар обаче се съдържа не само в шоколада, но и в подсладените напитки и в сладките.
 
5. Главоболие
 
Мит: Шоколадът предизвиква главоболие.
 
Факт: Въпреки, че е смятан за причина за мигрени, наскорошно проучване отхвърля всяка връзка между шоколада и главоболието.
 
6. Акне
 
Мит: Шоколадът го причинява.
 
Факт: През последните 20 години са направени безброй проучвания, доказващи, че няма никаква причинно-следствена връзка между хапването на шоколад и акнето. Отново мит. Дори част от учените и дерматолозите смятат, че диетата няма никаква роля върху формирането на акне.
 
7. Наднормено тегло
 
Мит: Шоколадът е причина за надебеляване.
 
Факт: Всяка храна може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества. В половин "средностатистически" шоколад се съдържат 250 калории, което може да бъде калкулирано в диетата ви. Просто заменяйте друга висококалорийна храна за шоколад от време на време.

Ключови думи:
Коментари