Една и съща зона в мозъка отговаря за вярата в Бог и негативното отношение към малцинствата, установиха антрополози от Калифорнийския университет.

Отношението към религията и имигрантите или представители на малцинствата се променя чувствително при магнитна стимулация на една и съща мозъчна област, която отговаря за определянето на проблем и търсенето на решения за него, открили те чрез медицинско изследване, резултатите от което са публикувани в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Участници в научния експеримент първо преминали тестове за установяване на степента на тяхната религиозност и отношението им към имигрантите. След това били подложени на мозъчна стимулация с кратки магнитни импулси, насочени към участък от префронталната кора на главния мозък, за който е известно, че отговаря за определянето на проблеми и търсенето на решения за тях.

Непосредствено след стимулациите, участниците в изследването били помолени отново да споделят своето мнение за Бог и за мигрантите, като при това трябвало да мислят за смъртта – според психолозите подобна настройка повишава религиозните нагласи – както и да прочетат текстове, написани от емигранти с негативно или позитивно мнение за страната, в която са се установили да живеят.

Резултатите показали, че външните стимули не повлияват особено на религиозните и националистическите настроения, но магнитната стимулация дава съвсем друг ефект, защото намалила с близо 33% степента на религиозност на участниците и подобрила с  28,5% отношението им към малцинства и имигранти.

Това ясно показва, че и религиозността и неприязънта към граждани от други държави са своеобразен отговор на мозъка към заплаха, обясняват учените.

Източник: Мениджър Нюз