Тим Уилсън е професор по психология и автор на книга, която разкрива как можем да променим психологическите си нагласи според най-новите научни открития (Redirect: The Surprising New Science of Psychological Change). Във видео на Tech Insider той споделя тактика, която помага да се справим с емоционалния товар, който неизбежно трупаме. Ето каква е тя:

Когато нещо ни тревожи, особено се е случило отдавна и още ни е трудно да се отърсим от психичния товар, има едно просто упражнение, което може да помогне. То е разработено от социалния психолог Джеймс Пенебейкър и се състои в това да извадим лист хартия, обикновено преди лягане и в продължение на 15 минути да пишем за това, което ни тревожи, и то по начин, който се фокусира върху най-дълбоките чувства и мисли, свързани с този епизод.

Звучи просто, но не е лесно да се направи – просто да седиш и да пишеш за нещо неприятно – но ако човек съумее да се придържа към това упражнение и да го прави в продължение на три или повече последователни вечери, ползите са забележителни.

Хората, които имат най-голяма полза от упражнението обикновено са тези, които започват с разбъркано, може би не много кохерентно описание на това, което ги тревожи, но в края откриват нов наратив, нов начин за описване на това събитие, което може би им позволява да спрат да мислят за него толкова много, защото го разбират по-добре. Благодарение на това здравето им, имунната им система, всичко това се подобрява.

Източник: Business Insider