Независимо дали се изкушавате да се поддадете на желанието за парче торта, или сте на път да се откажете от целите си, издръжливостта и постоянството се постигат трудно. Но преди да се вините, че ви липсва воля или да измисляте оправдания за не така звездното си представяне, имайте предвид следното: достатъчни са по няколко минути на ден, за да изградите душевния мускул, от който се нуждаете, за да достигнете най-пълния си потенциал.

Изграждането на психична сила е подобно на изграждането на физическа. Когато правите по 50 лицеви опори всеки ден, това отнема малка част от времето ви, но ако проявявате постоянство, ще развиете силни мускули в горната част на тялото.

Така и няколко минути на ден са достатъчни, за да тренирате мозъка си да мисли различно, да управлявате емоциите си и да действате по-продуктивно.

Макар че има много упражнения, които могат да помогнат в това отношение, представяме ви три, които отнемат по-малко от пет минути.

1. Определете три неща, за които сте благодарни

Множество изследвания установяват, че благодарността има огромно въздействие върху психичното здраве, като увеличава щастието и намалява депресията.

Превърнете благодарността във всекидневен навик, като определите три неща в живота си, за които сте благодарни. Може да бъде нещо съвсем простичко – чистата вода, която тече от кранчето, или хладния бриз в горещ ден. Записвайте по три неща всеки ден, сутрин или вечер, в специален дневник и благодарността ще се превърне във втора природа. Резултатите от това варират от по-добър сън до по-добра имунна защита.